Įvyko Erasmus+ projekto INCrEAsE baigiamoji konferencija

2021 m. gruodžio 9 d. Vilniaus miesto savivaldybėje įvyko Erasmus+ projekto „INCrEAsE“ baigiamoji tarptautinė konferencija „Tarpkultūrinių kompetencijų svarba asmeniniam ir profesiniam švietėjų augimui: tobulėjimo iššūkiai ir pokyčiai“. Soros International House (SIH) organizuotoje konferencijoje dalyvavo daugiau nei 60 dalyvių, atvykusių iš visos Lietuvos bei projekto partneriai iš Ispanijos, Graikijos ir Rumunijos. Nuotoliniu būdu  prie renginio prisijungė ir partneriai iš Italijos bei Kipro.

Pirmasis konferencijos pranešėjas – retorikos mokytojas, knygų autorius, lektorius ir koučingo specialistas  Donaldas Duškinas pamokė renginio dalyvius sąmoningo smalsumo ir padėjo pažadinti savyje vidinį vaiką. Kitas pranešėjas – švietimo organizacijos „Fundación Pascual Tomás“ projektų vadovas, Valensijos švietimo tarybos narys ir regiono valdžios patarėjas profesinio rengimo klausimais Emilio Sanz pristatė Valensijos regiono švietimo sistemos sėkmės istoriją apie daugiakultūrių ir daugiakalbių besimokančiųjų integracijos procesus. SIH projektų koordinatorė Kristina Kudriašova supažindino su  „INCrEAsE“ projekto pagrindiniu produktu – „Tarpkultūrinio bendravimo kompetencijos ugdymo programa“ ir pademonstravo jos privalumus.

Vėliau projekto partnerių atstovai dalyvavo SIH projektų koordinatorės Giletos Kierienės moderuojamoje panelinėje diskusijoje konferencijos pagrindine tema. Galiausiai, aktorė, vaidybos mokytoja ir „Šaltinių trio“ narė Emilija Latėnaitė-Bieliauskienė pravedė praktinę reflektinę užduotį, kuria buvo pademonstruota, kad yra gyvenimo sričių, kuriose bet kurios kultūros, bet kurios religijos, bet kokios spalvos ir bet kokia kalba šnekantys žmonės supranta vieni kitus be žodžių ir geba kartu mėgautis tuo, kas vyksta aplink – tai yra muzikavimas kartu.

Konferenciją  apibendrino ir  daug gražių žodžių už labai profesionaliai organizuotą renginį SIH komandai skyrė EURORESO tinklo prezidentas, IFESCOOP generalinis direktorius ir projekto partneris Fernando Benavente.

Renginį moderavo SIH direktorė Daiva Malinauskienė, kuri akcentavo, jog konferencijos dalyvių gausa įrodė, kad renginio  tema yra labai svarbi Lietuvos ir visos Europos švietimo bendruomenei, pastaruoju metu vis dažniau susiduriančiai su įvairiais iššūkiais savo  profesinėje veikloje, kadangi šių dienų besimokantieji bet kurio tipo švietimo institucijose atstovauja platų spektrą tautų bei kultūrų. Tad mokytojai ir švietėjai ne tik patys turi būti tinkamai pasirengę dirbti daugiakultūrėje klasėje ir joje kurti tarpkultūrinę sąveiką, bet ir gebėti ugdyti besimokančiųjų tarpkultūrinę kompetenciją, atsižvelgdami į studentų ar moksleivių kultūrinę įvairovę.

Apie projektą „INCrEAsE“ galite sužinoti daugiau projekto bei Soros International House svetainėse bei projekto Facebook puslapyje: https://increase.grant.umfiasi.ro, https://sih.lt/lt/projektine-veikla/tarptautiniai-projektai/increase-projektas, https://www.facebook.com/ICCproject.
Projekto „INCrEAsE“ produktus netrukus galėsite rasti projekto interneto svetainėje: https://increase.grant.umfiasi.ro

Konferencijos organizatoriai dėkoja Vilniaus miesto savivaldybės darbuotojams už nuoširdų ir profesionalų bendradarbiavimą bei suteiktą galimybę pasinaudoti savivaldybės patalpomis – tai puikus miestiečių ir savivaldos bendradarbiavimo pavyzdys.